Termékek Menü

Terhességi csíkokról is beszélni kell még akkor is, ha kényes téma!

Ez a kérdés hosszú ideig fel sem merül, hiszen a legfontosabb cél az, hogy a baba épségben, egészségben világra jöjjön. A terhességi csíkokra azonban előbb-utóbb a legtöbb kismama kénytelen rácsodálkozni. Vajon mire számíthatunk? El fognak múlni? Létezik rá valamiféle csodakenőcs vagy hatékony eltűntető eljárás?

Kevésbé ismert tény, hogy a striák nem csak a nőket örvendeztetik meg, hanem férfiakon is megjelenhetnek. Nem csupán a terhesség során keletkezhetnek, hanem hormonális okokból vagy hirtelen súlynövekedés esetén bármilyen más életkorban is. Kismamáknál jellemzően a hason tűnnek fel, hiszen ez az a terület, amelyen a bőr a leginkább megnyúlik. Elsősorban alkati kérdés, hogy kinél jelennek meg, és kinek marad sértetlen a bőre, helyesebben a bőr alatti kötőszövete, hiszen maguk a repedések nem a bőrön, hanem az alatta elhelyezkedő rétegben jelennek meg. Az alkati kötőszöveti gyengeség sajnos eléggé valószínűvé teszi, hogy a terhességi csíkok megjelenésére előbb-utóbb számítani lehet. A babavárás idején jellemzően az utolsó harmadban tünedeznek fel szinte észrevétlenül, és nem fájdalmasak.

Mikor múlnak el?
A már létrejött kötőszöveti repedések maguktól nem múlnak el. Ez kissé riasztóan hangozhat, ha a friss striák vörös, lilás, rózsaszín gyöngyházfényű, meglehetősen feltűnő csíkjaira tekintesz. Ennyire azonban nem vészes a helyzet. Ahogy múlnak a hetek, hónapok, egyre inkább elhalványodnak, vékonyodnak, ahogy bőröd is rugalmasan összehúzódik – feltéve persze, hogy nincs rajtad sok-sok plusz kiló. Ideális esetben, vagyis akkor, ha nem vagy túlsúlyos, egészségesen táplálkozol, gondot fordítasz a bőrápolásra, nincsenek alkati hajlamosító tényezők a képben, nem részesülsz szteroidos kezelésben, akkor kilenc-tíz hónappal a szülés után már csak halovány gyöngyházfénnyel tündöklő csíkok virítanak a hasadon és a melleden.

Hogyan tüntethetem el a maradványokat is?
Először is, a komolyabb eltűntetési akciókkal várd ki a szülés utáni első év végét, és azt, hogy nagyjából a normális testsúlyod közelébe kerülj. Nem árt, ha sportolsz is, mert ez is segít, hogy újra formába kerülj.
A striák kezelésének egyik formája sem nem tartozik a társadalombiztosítás által fedezett beavatkozások közé, ezért esztétikai sebészeteken, esztétikai bőrgyógyászatokon érdemes érdeklődnöd.
– Ha nagyon feltűnő színűek maradtak a striáid, szóba jöhetnek olyan lézeres kezelési eljárások, amelyek elhalványíthatják.
– Ha a megnyúlt bőr nem nyerte vissza rugalmasságát a hasadon, akkor az utolsó tervezett szülés után mérlegelheted egy hasplasztikai beavatkozás elvégeztetését. Ennek során többek között a megnyúlt bőr egy részét kimetszik, szerencsés esetben pont azt a területet, amelyen a legfeltűnőbb striák virítanak.
– Állítólag sokat javíthat a vastagabb, feltűnőbb csíkokon az úgynevezett mikrodermabráziós kezelés, amelynek során finom gyémántporral gyakorlatilag lecsiszolják a felső hámréteget.

Otthon is kivitelezhető kezelések, házi gyógymódok
A bőröd, a kötőszöveti réteg egészsége, regenerálódó képessége sok tekintetben a táplálkozásodon is múlik. Fogyassz természetes állapotú élelmiszereket, napi körülbelül egy kilogramm nyers zöldség és gyümölcs elfogyasztásával már egészen jól állsz! Szüntesd meg a cukrozott, adalékanyagokkal telezsúfolt műételek fogyasztását és a túlzottan kalóriadús táplálkozást. Ezzel máris sokat tettél azért, hogy a normális testsúlyod közelébe kerül. Ha ezt még sok mozgással is fűszerezni tudod, a siker garantált. ITT olvashatsz arról, milyen sportokat ajánlunk figyelmedbe a szoptatós időszakban, illetve azalatt, amíg otthon vagy a gyerekekkel. Ahogy a műételek sem tesznek jót, a kozmetikumok esetében is jól teszed, ha megválogatod, mit kensz magadra. A striakrémek közül válaszd azt, amelyik kizárólag természetes összetevőket tartalmaz, és segíti a bőrödet a regenerálódási folyamatban. A HelloBaby! saját kozmetikumcsaládjában természetesen ilyet is találsz! Összetevői az ázsiai gázló, mely feszesítő hatású, helyreállítja a bőr felső rétegeit; a vadrózsaolaj, mely elhalványítja a már meglévő terhességi csíkokat; a sheavaj és avokádó komplex kivonata, amely segíti a bőr feszességének megőrzését, és voltaképpen az egyik legtökéletesebb bőrápolószer, a növényi glicerin és mandulaolaj, amely puhítja a száraz bőrt; valamint a hialuronsav, amely fenntartja a természetes hidratáltságot. Striakrémünk antioxidáns tulajdonságai miatt természetes E-vitamint is tartalmaz. Bátran ajánljuk kipróbálásra, mert csodákat ugyan nem tesz, de arról biztosíthatunk, hogy az eredménnyel elégedett leszel, hiszen rendszeres használatával mindent megadsz a bőrödnek, amire szüksége lehet a babavárás idején és az utána következő hónapokban is!

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus
HelloBaby! magazin

HelloBaby! magazin
Család születik

Babanapló

Babanapló,
az első kilenc hónapra!