Termékek Menü

MI EZ ITT A BABA FEJÉN???

A koszmó elnevezésnek a koszhoz valójában semmi köze! Rendszerint enyhe, nem viszkető, nem fájdalmas bőrelváltozásra utal a kisbaba fejbőrén, amely barnás, sárgás elszíneződésű, és leginkább nagy felületű hámláshoz, korpás fejbőrhöz hasonlít, ám rendszerint szigetszerű, kisebb, szabálytalan foltokban jelenik meg a baba két hónapos korát követően. Egy-két éves korra legtöbbször el is tűnik, az iskolás kor eléréséig azonban még a legmakacsabb esetekben is megszűnik.

Amikor ártalmatlan
A bőrgyógyászok többsége ártalmatlan jelenségnek tekinti, ami nem igényel különösebb kezelést. Nem tisztázott, hogy pontosan mi okozza. Feltételeznek a háttérben anyai hormonális hatást, alkati érzékenységet, allergiás reakciót, gombás fertőzésre adott bőrreakciót. A szülők többségét azonban zavarja a baba pelyhező hajacskája alól előtünedező, olykor piszoknak tűnő folt, ezért számos praktikával próbálkoznak eltüntetésére.
A leggyakrabban javasolt módszer a baba fejbőrének gondos beolajozása valamilyen jó minőségű, természetes olajjal. Az olajozás után várni kell egy-két órát, majd vattapamaccsal finoman letörölhetők az olaj segítségével fellazított, elhalt hámfoszlányok. Ehhez a művelethez immár a HelloBaby saját termékét is felhasználhatod, a prémium minőségű HelloBaby olajkeveréket, amelyet praktikus, adagolófejes kiszerelésben vásárolhatsz meg ITT. A letörölgetést követően meg kell mosni a baba haját, mégpedig olyan samponnal, amely legfeljebb természetes illatanyagot tartalmaz. Az olajos kezelés után a baba fejbőre egy ideig szép tisztának, sértetlennek tűnik, ám a koszmó egy bizonyos időszakon belül kiújul. Az olajos kezelés, letörölgetés azonban biztosan ártalmatlan, kíméletes, a természetes, jó minőségű olajok pedig táplálják a baba fejbőrét, segítenek megakadályozni a bőr kiszáradását.
A gombás eredet mellett szól, hogy speciális gomba ellenes samponokkal hatékonyan megszüntethető, ám ezek használata pici babáknál nem ajánlott. Árusítanak kifejezetten koszmó ellen ajánlott babasamponokat is.

Amikor komolyabb bőrbetegségről van szó
Előfordul, hogy a kezdetben koszmónak tartott bőrelváltozás egyre gyorsabban és egyre nagyobb felületen terjed el, megjelenik a baba arcán, homlokán, fülén, és a baba elég látványosan szenved tőle, szemlátomást viszket a bőre, amit minden úton-módon vakarni, dörzsölgetni próbál. A bőr az érintett helyeken berepedezhet, váladékozhat, felülfertőződhet. Ritkábban megjelenhet a végtagokon, a hajlatokban és ritkán a törzsön is. Ennek házi kezelésével nem érdemes kísérletezni, mert a piszkálás, dörzsölés a bőr fokozott sérülékenysége miatt repedések, sebek kialakulásához vezet. Kezelése a bőrgyógyász feladata. Jobb már az enyhe, de nyilvánvalóan terjedő tendenciát mutató koszmóval bőrgyógyászhoz menni, mert a szakszerű kezelés sokat enyhíthet a panaszokon.
Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus
HelloBaby! magazin

HelloBaby! magazin
Család születik

Babanapló

Babanapló,
az első kilenc hónapra!