Termékek Menü

Így fürdesd a kisbabát!

2015. 10. 07. 06:21:00

Ha tanácstalanok vagytok, hogyan is fogjatok hozzá újszülött kisbabátok fürösztéséhez, mert azt sem tudjátok, hogyan tartsátok biztonságosan, és mit tegyetek, hogy ne üvöltsön végig, tudnotok kell, hogy nem vagytok egyedül!!

Aki még sosem fogott pici babát a kezében, különösen a sajátját nem, egészen elképed, amikor meglátja, megérzi, milyen picike, tökéletes és szeretni való rajta minden porcika. Annyira törékenynek tűnik!

Kezdjük azzal, hogy a babafürdetés, úgy, ahogy azt mifelénk űzik – szigorúan minden nap, komoly tisztálkodási műveletként – egyáltalán nem létszükséglet az emberi faj esetében sem. Ha belegondolsz, nem lesz piszkos a szó hétköznapi értelmében egy ágyban, babakocsiban fekvő vagy hordozókendőben cipelt kisbaba.

A peluscseréknél persze érdemes lemosni a popóját, de nyugodt szívvel elfelejtheted a mindennapos fürösztést, ha nálatok egyelőre nem tartozik a sikerágazatok közé, mert:
– a baba szemlátomást utálja és végigbömböli
– mert úgy érzed, nem tudod még biztosan tartani
– mert nagyon száraz a bőre, és határozottan úgy fest, mintha vedlene.

Miben fürödjön?
A legjobb megoldás eleinte, ha a tisztára súrolt mosdókagylóban fürdeted meg. Ez éppen a megfelelő magasságban van, kicsi, így jól meg tudod támasztani benne a baba testét.

Alternatív megoldás egy nagyobb, kerek mosdótál, amit akár az asztalra is letehetsz, hogy ne kelljen hajolgatni. Később jöhetnek a hagyományos babakádak. Ha csúszik benne a baba teste, teríts egy kisebb törölközőt vagy textilpelenkát a kád aljára, és erre engedd a vizet. Válassz olyan típust, amely legjobban megfelel a rendelkezésre álló helynek.

Nem rossz megoldás, ha saját lefolyója van, mert a vízzel teli kádat nehéz emelgetni. Persze eleinte körülbelül tíz-tizenöt centis víz is elég a fürdetéshez. Fürödhettek később együtt is, ha a kád elég nagy, és kényelmesen elfértek benne.

Létezik babafürösztő vödör is, amiben magzati pózba gömbölyödve helyezkedik el a baba, miközben a hóna alatt tarthatod, ha szükséges.

Idővel minden kisbaba megszereti
És ha már szereti, miért ne pancsolhatna egy kicsit? A legtöbb családban kedvelt esti szertartássá válik a fürdetés, már csak azért is, mert sokaknál ez az APA felségterülete! Már a kis újszülött is érzi apja biztonságot sugárzó, nagy kezét, és hamar abbahagyja a rémült sírást, aztán egyre ellazultabban nézelődik körös-körül, élvezi a meleg víz simogatását.

Ennek érdekében kövessétek a következő lépéseket:
– Legyen kellemesen meleg ott, ahol levetkőztetitek a babát!
– Készítsétek el a fürdővizet kellemesen melegre. Hőmérsékletét ne a kezetekkel ellenőrizzétek, hanem inkább a könyök érzékenyebb bőrével. Száraz bőrű kisbabáknak nagyon jól beválnak az olajos fürdetők, például EZ A MÁRKA ÉS TÍPUS, amely kizárólag természetes anyagokat tartalmaz. Egyéb babafürdetőszerre nincs szükség, mert könnyen kiszáríthatják a baba bőrét.
– Készítsetek oda egy textilpelenkát, mert a legtöbb kisbaba azonnal pisil egy nagyot, mihelyst leveszitek róla a ruhát és a pelenkát.
– Törölgessétek át babaolajjal vagy törlőkendővel a popsiját. Jobbkezesek bal tenyérrel támasszák meg a kisbaba fejét és lapockáját, jobb kezükkel pedig segítsék az óvatos vízbe emelést. Annyi víz legyen a kádban vagy a mosdókagylóban, hogy popsija megtámaszkodhasson az alján.
– Az újszülött baba talán kevésbé rémül meg, ha fürdetés közben egy meleg vízbe mártott kis törülközőt terítesz a mellkasára, pont úgy, ahogy az alábbi képen látszik.

Így mosdasd
Ne készülj semmi bonyolultra! Egyszerűen mosd le a fejecskéjét, a nyakát, popsiját a meleg, olajos fürdővízzel, vigyázva, hogy a szemébe ne menjen a víz.

Amíg a köldökcsonk le nem esik, vigyázz, hogy ne érje víz. (Ha mégis éri, akkor sem kell kétségbe esni. Fürdetés után töröld át a gyermekorvos által javasolt fertőtlenítővel, és ha javasolja, szórj rá gyógyszertári babahintőport.)

Fürdetés közben hasra is fordíthatod, ekkor a bal kezeddel a mellkasánál és az állánál támasztod meg.

Aztán ringasd egy picit a vízben, hogy lazíthasson, végül emeld ki óvatosan, két kézzel stabilan tartva az előre odakészített fürdőlepedőre, amibe gyorsan be is bugyolálhatod, hogy ne fázzon. Az egész műveletnek nem kell tovább tartania két-három percnél. Ha már nem sír, ennél hosszabb lubickolás is belefér.

Ne feledkezz el arról, hogy a bababőr finom szárazra itatása után következhet egy kis olajos babamasszázs is.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus
HelloBaby! magazin

HelloBaby! magazin
Család születik

Babanapló

Babanapló,
az első kilenc hónapra!