Termékek Menü

Csecsemőkori ekcéma

Az ekcéma első jelei már a pár hetes babán is megjelenhetnek. Az először nedvező hólyagocskák pár nap elteltével felszakadva beszáradnak, majd az egész folyamat ismétlődik.  “A gyermekek és szülők számára talán a legnehezebb, hogy az ekcémás tüneteket rohamszerű viszketési ingerek kísérik, melyek nappal, vagy éjszaka egyaránt jelentkezhetnek” – mondja Dr. Vincze Ildikó, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász-kozmetológusa.

A hello baby cosmetics Testbalzsam természetes összetevőinek köszönhetően ideális a mindennapi használatra. Különösen hatékony lehet bőrszárazság, bőrpirosodás esetén.

A gyermekkori ekcéma sajnos előre jelezheti a későbbiekben megjelenő allergiás betegséget. Az atópiás, vagyis allergiára hajlamos csecsemőknél 2 éves kor alatt ekcémás bőrtünetek jelentkezhetnek, melyek táplálékallergiával is társulhatnak.

Fontos a gondos testápolás

A bőrgyógyász többnyire már az első vizsgálat során felismeri a jellegzetes tüneteket, melyek alapján megszületik a diagnózis: ekcéma. A terápia felírása során az orvos minden esetben figyelembe veszi a gyermek életkorát, és ennek megfelelően állítja össze az alkalmazandó szerek listáját.

Az ekcémás csecsemő érzékeny, gyakran igen száraz bőre gondos ápolást igényel. Fontos a nedvesség- és lipidpótlás, melyekről hypoallergén kozmetikumok segítségével gondoskodhatunk. Kerüljünk minden olyan terméket, amely illatanyagot és színezéket tartalmaz. A kicsi ruháit, ágyneműit, illetve minden olyan textíliát, amely a bőrével érintkezhet folyékony, színtelen mosószerrel mossuk. Öblítőből a szenzitív vagy bababarát változatot válasszuk, ha tiszta vízzel öblítjük át alaposan a ruhácskáit.

A nedvesség fokozottan irritálja a pici érzékeny bőrét, ezért a pelenkát cseréljük gyakrabban. Ügyeljünk rá, hogy a gyermekszobában ne legyen túl meleg és a kicsit ne öltöztessük túl, mivel a verejtékezés fokozza a panaszokat.

Megelőzhető?

Az allergiás hajlam öröklődik. Már egy allergiás szülő esetén is 30, ha mindkettő allergiás, a gyermeknél közel 60-80 százalék az esély, hogy megjelennek a tünetek. Több kutatás igazolta, hogy az anya várandósság alatti diétájával csökkenthető a gyermeknél megjelenő ekcéma kockázata. A megelőzésben egyes vizsgálatok alapján azonban fontos szerepet játszhatnak a terhesség alatt nagyobb mennyiségben fogyasztott zöld és sárga zöldségek, citrusfélék és a béta-karotin.

Friss kutatások pedig a probiotikumok előnyeiről számolnak be, melyeket a várandósság időszakában és csecsemőkorban fogyasztva csökkenthető a gyermeknél megjelenő allergia kockázata

A szoptatás az ekcéma megelőzésében is kulcsfontosságú szerepet játszik. Anyatej hiányában az allergiára hajlamos csecsemőknek hipoallergén (HA) tápszert adhatunk. Ekcémás gyermekeknél a hozzátáplálás megkezdésénél az allergiázáló ételek – tehéntej, tojás,olajos magvak bevezetését javasoljuk az 1 éves kor utáni időszakra halasztani.

A kicsik egy része kinőheti a betegséget, többségüknél azonban az allergiás tünetek a későbbiekben az ekcéma mellett más formában is jelentkeznek. Az allergiás hajlamot felülírni nem tudjuk, de sokat tehetünk azért, hogy a tünetek ne rosszabbodjanak.

 (forrás: www.hellobaby.hu / 2011. november-december)

A hello baby cosmetics Testbalzsam megvásárolható webáruházunkban 3.790 HUF áron. Kattints ide!

HelloBaby! magazin

HelloBaby! magazin
Család születik

Babanapló

Babanapló,
az első kilenc hónapra!